Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

8 Tips om vliegreizen met een rolstoel gemakkelijker te maken

Vliegreis in een rolstoel
Deel deze inhoud:

Reizen in een rolstoel kan een stressvolle ervaring zijn. Op tijd je vlucht halen, je een weg banen door de luchthaven en de worsteling met je bagage is voor iedereen lastig. En als je een noodzakelijk medische uitrusting hebt, wordt het nog eens extra uitdagend. Maar zoals met veel dingen in het leven, kunnen veel potentiële problemen voorkomen worden door vooruit te plannen. Lees deze acht tips maar eens door die je kunnen helpen stress te voorkomen wanneer je een vliegreis onderneemt met je rolstoel.

1.  Wees vroeg

Alle reizigers wordt aangeraden 2 tot 3 uur van te voren op het vliegveld te zijn. Maar wanneer je in een rolstoel zit, moet je eigenlijk nog vroeger zijn. Met een rolstoel kan het bijvoorbeeld meer tijd kosten om door de beveiliging te komen. En als je tassen met medische hulpmiddelen of medicatie hebt, komt daar nog extra tijd bovenop.

2.  Neem je zitkussen mee het vliegtuig in

Haal, voordat je rolstoel in het ruim wordt gedaan, je zitkussen eruit. Je kunt hierop zitten tijdens de vlucht. Dit helpt je bij het positioneren en geeft je comfort, iets wat extra belangrijk is voor mensen die risico lopen op decubitus. Het reduceert eveneens het risico op schade aan of kwijtraken van je kussen in het bagageruim.

3.  Double check de informatie op je labels

Vraag om een gate check label voor je rolstoel en wees er zeker van dat de informatie op je label overeenkomt met jouw vluchtinformatie. Je wilt zeker niet dat jij en je rolstoel op verschillende eindbestemmingen uitkomen!

4.  Label je stoel zelf extra

Hoewel het uiteraard niet gebruikelijk is dat je rolstoel kwijt raakt of dat de labels los laten, is het verstandig een back-up plan te hebben. Zoek een veilige plek op je rolstoel waar het label niet kan loslaten of scheuren. Bevestig daar een extra label, sticker of stuk tape met je naam en telefoonnummer. Als je eigenlijke label er gemakkelijk af kan, zet dan ook je eindbestemming op je extra label.

5.  Haal je zijschotten eraf

Als je stoel zijschotten heeft, haal deze er dan af en neem ze met je mee het vliegtuig in. Zijschotten kunnen kwijt raken of beschadigen in het ruim. Dit geldt overigens voor elk los of wegneembaar onderdeel van je rolstoel.

6.  Zoek rolstoel kenners in het gebied waar je heen reist

Laat je lokale dealer voor vertrek weten waar je heen gaat. Hij kan je wellicht helpen aan de naam en het telefoonnummer van iemand ter plekke die je kan bijstaan wanneer je rolstoel kwijt raakt of stuk gaat tijdens je reis.

7.  Vraag of je de mogelijkheid hebt om eerder aan boord te gaan

Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden deze service voor mensen die extra tijd nodig hebben om hun plek in het vliegtuig te vinden en in te nemen. Het kan nooit kwaad na te vragen of je hiervoor in aanmerking komt. Jij zal het waarderen je niet opgejaagd te voelen en de mensen van de luchtvaartmaatschappij hebben op deze manier meer tijd om je stoel in het vrachtruim op te bergen.

8.  Als je een elektrische rolstoel hebt, geef dan extra informatie over het opbergen en parkeren van je stoel

Schrijf een instructie die je aan je stoel bevestigt. Leg hierin duidelijk uit hoe de remmen voor het opbergen en parkeren werken. Leg ook uit hoe de wielen in z’n vrij gezet worden, zodat de medewerkers de stoel duwend in beweging kunnen krijgen. Ook vragen luchtvaartmaatschappijen soms informatie over welk soort accu’s er in je rolstoel zitten. Neem van tevoren contact met hen op zodat je eventuele documenten paraat hebt. Dit geldt overigens ook voor eventuele elektrische hulpaandrijvingen en hoepelondersteuningen.

Reizen in een rolstoel is zeker niet onmogelijk en het kan heel leuk zijn. Hoe vaker je het doet, hoe beter je van te voren kunt plannen om de transfers zo soepel mogelijk te laten verlopen. Deze tips zijn slechts een beginpunt. Leg, wanneer je reist, je eigen lijstje aan met do’s en don’ts voor de volgende reis. Hou hierbij wel in je achterhoofd dat iedere situatie en locatie uniek zijn.

Schrijver:  Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.