Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

De trap op: kosten, functionaliteit en belangrijke aandachtspunten

De trap op
Deel deze inhoud:

Voor mensen met een functiebeperking, die in hun eigen huis willen blijven wonen, ontstaat dikwijls een uitdaging als het gaat om het gebruik van de trap. Tenzij er een bungalow of gelijkvloers appartement in het spel is, zijn trappen gemeengoed in de meeste huizen. Zij kunnen voor problemen zorgen voor mensen met een functiebeperking en ouderen.
Om te voorkomen dat nog maar één verdieping van het huis gebruikt wordt, zijn er verschillende toegankelijkheidsmogelijkheden, zoals trapliften en trappenklimmers.

Trapliften

Wanneer wordt nagedacht over de aanschaf van een traplift, is het een goed idee om te vergelijken wat verschillende bedrijven zoal te bieden hebben. Het is gebruikelijk om twee of drie offertes op te vragen, alsook advies over de trap in kwestie. Ergotherapeuten kunnen ook (onafhankelijk) naar de situatie kijken en aanbevelingen doen als het gaat om een traplift.

Trapliften kunnen variëren van eenvoudig, waarbij de gebruiker op een stoeltje naar boven gaat, tot aan geavanceerd met meer functies.
Trapliften kunnen ook gemonteerd worden op trappen met bochten. Zij worden normaal gesproken geleverd met een eenvoudig zitje met voetsteun, maar extra mogelijkheden, zoals een draaibare zitting (zodat gemakkelijk kan worden op- en afgestapt) of een zadelzitting (voor hen die moeite hebben met zitten) zijn ook verkrijgbaar.

De prijs van een traplift verdubbelt ongeveer voor iedere bocht. Trapliften kunnen worden aangevraagd via de WMO bij de gemeente, maar worden steeds beperkter vergoed.

Mobiele trappenklimmers

Een andere mogelijkheid voor rolstoelgebruikers die in een huis met trap wonen is om een trappenklimmer, zoals de Alber Scalamobil, te gebruiken. Deze is zo ontworpen dat de meeste trappen begaan kunnen worden, ook wanneer deze smal is of veel bochten heeft.
Dit lost het “trap-probleem” zowel thuis als op andere locaties op. De rolstoelgebruiker is wel iets minder onafhankelijk dan bij een traplift, omdat er een begeleider nodig is voor het gebruik van een Scalamobil-type stoel.

Mobiele trappenklimmers zijn met een vaste zitting uitgerust of worden vanaf de achterkant aan de rolstoel bevestigd. Omdat er geen inbouw vereist is en de trappenklimmer uit elkaar te halen is, kan deze bijna op iedere trap gebruikt worden en ook worden meegenomen op vakantie bijvoorbeeld. Ook smalle trappenhuizen of wenteltrappen zijn mogelijk. Om een trappenklimmer te gebruiken is een begeleider noodzakelijk die achter de klimmers staat en deze bedient.

Trapliften worden vast in het trapgat geplaatst en kunnen zonder begeleider gebruikt worden. Zij zijn daardoor vooral geschikt voor mensen die geen rolstoel nodig hebben en voor hen die bijvoorbeeld alleen wonen.

Of de gewenste oplossing vergoed wordt, verschilt per gemeente en kan het beste opgevraagd worden bij de WMO casemanager van de betreffende gemeente.

Verschillen

De belangrijkste verschillen in een oogopslag:

Mobiele trappenklimmer Vaste traplift
Inzetbaar bij een smalle trap of wenteltrap Ja (afhankelijk van de gebruikte rolstoel wanneer geen gebruikt wordt gemaakt van een zitting op de lift) Ja (afhankelijk van constructie-gegevens)
Inzetbaar buitenshuis Ja Nee
Begeleider vereist Ja Nee
Kosten vergoed? Verschilt per gemeente Verschilt per gemeente

Wat is de beste optie?

Er is niet één enkele “beste optie” voor iedereen; de oplossing voor de één is anders dan die voor de ander. Daarom is het verstandig de mogelijkheden tegenover elkaar te zetten om de juiste keuze te maken. Het bekijken van de wensen, voor nu en in de toekomst, is belangrijk bij het nemen van deze grote beslissing.