Tips voor toegankelijke badkamers in een aangepaste accommodatie
Ik ben al vijftien jaar rolstoelgebonden en ben in die tijd al in heel wat aangepaste vakantie accommodaties geweest. En om eerlijk te zijn, ik heb mijn portie toegankelijke – en niet zo toegankelijke badkamers wel gehad. Er waren badkamers met een prachtig toilet op transfer-hoogte, met slimme automatische kranen, doortrekmechanismes en mooie handdrogers. Er waren er ook die, hoewel ze aangaven toegankelijk te zijn, traptredes hadden bij de ingang en geen ruimte voor het draaien van mijn rolstoel. Ook ben ik enkele keren van een accommodatie vertrokken met het gevoel dat ik net ontslagen was uit het ziekenhuis; de badkamers waren zo steriel, klinisch en wit…altijd wit!
Het kan ook anders, kijk bijvoorbeeld maar eens op uw badkamer, of Thuiscomfort. Omdat bij hen, naast functionaliteit, ook uitstraling en stijl meegenomen wordt, hebben zij mij echt de ogen geopend. Dus, welke 5 factoren moeten altijd beschouwd worden wanneer je een geschikte badkamer in een aangepaste vakantie accommodatie opzoekt?
Correcte advertenties
Eén van de slechtste ervaringen die ik heb gehad, was wanneer er vermeld werd dat een bepaalde voorziening aanwezig was, wat vervolgens niet het geval bleek te zijn. Een zekere uitrusting en gebruiksgemak werden gegarandeerd. Maar bij aankomst was ik gefrustreerd, teleurgesteld en zat ik soms zelfs letterlijk vast vanwege verkeerde informatie. De eerste en belangrijkste tip voor aanbieders: nooit adverteren of toegankelijkheid beloven die er niet daadwerkelijk is. Je zult het vertrouwen van je klanten schaden en slechte recensies op je accommodatie krijgen. In termen van toegankelijkheid en ondersteuningsmogelijkheden in jouw accommodatie is eerlijkheid het allerbelangrijkst. Tip voor de reiziger: bel altijd van tevoren. Laat mensen deurbreedtes van de kamer, de lift etc. opmeten en vertrouw geen ronde getallen.
Locatie, Locatie, Locatie
Toegankelijke badkamers/toiletten moeten goed worden aangegeven. Te vaak volg ik de bordjes naar de toiletten om er vervolgens achter te komen dat het invalidentoilet ergens anders zit, waardoor ik opnieuw op zoek moet. De toegankelijke toiletten moeten liefst bij de reguliere toiletten geplaatst zijn; niemand vindt het leuk op zoek te moeten bij hoge nood!
Ondersteuning
Alarmkoorden en extra ondersteuning, zoals handgrepen en een eenvoudig-te-gebruiken spoelknop, zijn belangrijke onderdelen van een invalidentoilet/badkamer. De wetenschap dat er ondersteuning aanwezig is wanneer dat nodig is, maakt ieders toiletbezoek gemakkelijker en prettiger. Denk ook aan contrasterende kleuren voor mensen met een visuele beperking. En voor een anti-slip vloer, speciaal voor mensen met een mobiliteitsprobleem.
Wees alert op hoogte
Dit punt is niet op alle beperkingen van toepassing, maar als rolstoelgebruiker let ik altijd extra op de hoogte van spullen. Maar al te vaak ontstaat de volgende situatie: het toilet en de wastafel zijn op prima hoogte, er is voldoende transfer ruimte vanuit de rolstoel, er zijn handgrepen om me te ondersteunen en ik kan probleemloos mijn handen wassen. Maar vervolgens kom ik tot de ontdekking dat de handdroger of handdoekjes te hoog hangen, net als de spiegel boven de wastafel. De bovenkant van mijn hoofd ziet er prachtig uit, maar helaas kan ik de rest van mijn gezicht niet zien. Aanbieders: streef ernaar om in elk aspect van het design alert te zijn op hoogte en plaatsing van spullen in een toegankelijke badkamer.
Vormgeving, zonder in te leveren op functie
Mijn laatste punt is dat ik kan douchen met gemak en comfort en het gevoel dat ik in een hotel zit in plaats van in het ziekenhuis. Dit geeft een geweldig gevoel; ik krijg zorg, ondersteuning en luxe in één klap. Het in ogenschouw nemen van het design, alsook het beetje extra maakt echt het verschil tussen een badkamer die toegankelijk is en een badkamer die fijn is in een aangepast vakantie accommodatie – en dat is het doel dat we allemaal na moeten streven.
Kijk bijvoorbeeld eens bij Van der Valk Vitaal of op de blog van Eelke.
Informatie:
Dit blog is geschreven door Emily Yates, gastblogger voor Invacare.