Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Hulpmiddelen in het dagelijkse leven: de badkamer

Badkamer hulpmiddelen
Deel deze inhoud:

De badkamer hebben we allemaal meermaals per dag nodig. Groot, klein, jong, oud, goed te been of minder goed te been, met of zonder beperking. Hoewel een bad of douche nemen evident lijkt, kan dit door omstandigheden steeds moeilijker worden. Gelukkig bestaan hier tal van hulpmiddelen voor, voor alle mogelijke problemen.

Er bestaan diverse hulpmiddelen voor badkamers met een bad of met een douche. Ik hoor je misschien denken: Pff…hulpmiddelen? Moet dat echt? Zal dat helpen? Is dat wel voldoende? De noden zijn natuurlijk zeer individueel, maar we kunnen in heel veel situaties een oplossing bieden om de badkamer om te toveren tot een veiligere omgeving.

Het bad

Een bad nemen is voor veel mensen dé manier om even helemaal te ontspannen, en kan bijzonder goed zijn om spierpijnen te verzachten.

Er zijn verschillende oplossingen om iedereen de kans te bieden een bad te nemen. Denk hierbij aan een badplank om veilig boven het bad te zitten of aan een badzitje dat kan draaien om veilig in bad te gaan.

Vaak is in het bad zitten niet zozeer een probleem, maar het veilig in- en uit bad stappen wel. Het grootste gevaar is vallen, voornamelijk bij ouderen of mensen met een verstoord evenwicht. Dit kan resulteren in nare verwondingen. Ook kunnen mensen die vallen angst ontwikkelen waardoor hun zelfvertrouwen en activiteitsniveau vermindert.

Voor personen met verlies van functionaliteit in de onderste ledematen is de badlift een uitstekend hulpmiddel. Deze heeft een hoog-laag functie, wat betekent dat men veilig op de badlift kan gaan zitten in de hoogste positie, waarna men tot op de badbodem gebracht wordt om heerlijk van een bad te kunnen genieten.

De douche

Veilig douchen kan ook met behulp van diverse hulpmiddelen. De gladde vloer en de afwezigheid van steunpunten kunnen van de douche een gevaarlijke plek maken. Een handgreep, douchekruk, douchestoel of douchezitting kunnen hierop een antwoord bieden.

Naast verminderde mobiliteit bij ouderen worden ook mensen met een beperking geconfronteerd met moeilijke situaties. Vaak hebben zij nood aan extra ondersteuning en een verrijdbare douchestoel kan dan een oplossing zijn. Omdat iedere persoon unieke behoeften heeft, wordt deze aangepast op de specifieke noden van elke klant. Er zijn verschillende mogelijkheden: ondersteuning van de romp om wegzakken te voorkomen of een veiligheidsbeugel tegen vooruit vallen, een zachtere zitting voor meer comfort of bij risico op doorliggen, ondersteuning van een stomp bij amputatie, kantelmogelijkheid van de zit en/of rug, enzovoorts.

Dit is slechts een korte opsomming van de vele mogelijkheden. Elke persoon is uniek en verdient het om te genieten van een verkwikkende douche in alle comfort.

Informatie:

Dit blog is geschreven door een gastblogger van Invacare Nederland.