Top 5 tips voor de keuze van de juiste druk verdelende matras
Er zijn veel varianten druk verdelende matrassen op de markt. Dit maakt het moeilijk om te bepalen welke het beste past bij jouw situatie.
Deze blog geeft inzicht in het belang van druk verdelende matrassen. Waar moet je nu op letten bij de keuze?
Het risico op decubitus kan verkleind of gecontroleerd worden door het gebruik van een druk verdelend matras. Zo’n “anti-decubitus matras” is ontworpen om zoveel mogelijk druk te verdelen. Laten we eerst eens kijken wat decubitus is.
Wat is decubitus?
Decubitus wordt ook wel ‘doorliggen’ genoemd. Het is een beschadiging van de huid door druk, schuiven en wrijving. Decubitus komt vooral voor bij mensen die lang op bed liggen en moeilijk zelf van houding kunnen veranderen. Op de plekken van de huid waar het lichaam op rust, knelt de huid. Als de druk lang duurt kunnen er rode plekken, blaren en beschadiging van de huid ontstaan. Dit noemen we doorligplekken.
Je kunt dus zeggen dat decubitus:
- Een gebied met een lokale verwonding aan de huid en/of onderliggend huidweefsel is;
- Vaak voorkomt op een plek waar bot aan de oppervlakte ligt, zoals enkels of zitbeenderen;
- Veroorzaakt wordt door druk of druk in combinatie met wrijving, waardoor er minder bloedtoevoer naar het huidweefsel is;
- Kan variëren in gradatie van enige huidverkleuring tot open wonden.
Risicofactoren voor het ontwikkelen van decubitus
Een aantal factoren die het risico op decubitus vergroten zijn:
- Weinig bewegen;
- Verminderde bloedcirculatie;
- Ernstig overgewicht;
- Incontinentie (verlies van urine en/of ontlasting);
- Slechte voeding of ondervoeding
Hier zijn 5 attentiepunten die kunnen helpen bij je keuze van een druk verdelend matras:
1. Huidconditie
Laat de conditie van de huid met regelmaat door een zorgprofessional (verpleegkundige of arts) bekijken. Aan de hand van gestandaardiseerde vragenlijsten en observatielijsten wordt de huid op risico’s gescand. Deze indicatie geeft u handvatten over welk type matras bij uw situatie past.
2. Er zijn 3 typen druk verdelende matrassen
Matrassen zijn gemaakt uit één of meerdere materialen en/of technieken om de lichaamsdruk te verminderen.
a. Statische matrassen
Gemaakt van schuim uit geometrisch gesneden cellen. Hierdoor zijn deze uitstekend geschikt voor het herverdelen van druk met een groot comfort van het liggen. Zo wordt het risico op wrijvings- en schuifkrachten gereduceerd.
Statische matrassen zijn ontworpen voor mensen met een hoog risico / zeer hoog risico op decubitus.
b. Luchtwissel matrassen
Deze matrassen bestaan uit individueel afwisselende luchtcellen, die doorgaans in kleine groepen samenwerken om regelmatig en automatisch de druk te verdelen. Deze cellen worden geactiveerd door een pomp, die meestal aan het voeteneind van het bed wordt geplaatst.
Deze matrassen zijn geschikt voor mensen met een zeer hoog risico op decubitus. Luchtwissel matrassen, ook wel dynamische matrassen genoemd, worden vaak vastgemaakt aan de bedbodem met behulp van banden.
c. Hybride matrassen
Dit type matras is een combinatie van de statische en luchtwissel matras. Een comfortabele bovenkant van schuim die de druk vermindert op de kwetsbare plekken van het lichaam. Daaronder bevindt zich een luchtwissel vlak dat aangezet kan worden met een pomp in het geval dat bij de gebruiker een wisselend matras nodig is. Er kan makkelijk worden op- en afgeschaald.
Bij veranderde lichamelijke omstandigheden is het aanvragen van een ander “meer passend” matras niet meer nodig.
3. De functionele mogelijkheden van de persoon die de matras gebruikt
Het is belangrijk dat de gebruiker van de matras zo veel mogelijk zelfstandig kan blijven bewegen en in- en uit bed kan komen. Een matras kan een transfer bemoeilijken wanneer het materiaal inzakt bij de transfer.
Een stevige “transferrand” voorkomt dat de gebruiker uit bed “glijdt” en verkleint het risico op vallen.
4. Bed/bed accessoires
Bekijk niet alleen de matras, maar altijd de combinatie met het bed. Is de matras passend? En kan de matras veilig worden vastgezet? Is dit niet het geval, dan kan een ander bed nodig zijn.
De combinatie met verschillende bed accessoires kan de functie van de matras beperken of teniet doen.
Bijvoorbeeld:
Met het gebruik van een luchtwissel matras, worden de functies van het bed (rechtop zitten, verstelbaar rugdeel, fowlerstand) door de toename van druk op het lichaam of afknelling van luchtbanen ernstig beperkt.
Heeft de gebruiker een zijwaartse valrisico uit bed? Let dan op de totale hoogte van de matras in combinatie met een valhek. Een te kleine hoogte kan het risico op vallen vergroten.
5. Comfort
Een goede nachtrust is belangrijk om overdag goed te kunnen functioneren. Probeer een matras daarom altijd uit als dat mogelijk is.
De keuze
Decubitus kan veel ongemak en pijn veroorzaken. Doorligplekken hebben veel verzorging nodig. Het herstel duurt soms lang.
We hopen dat bovenstaande informatie je daarom helpt bij het kiezen van een geschikt druk verdelend matras!
Bron: C. Pearson