Londen in een rolstoel – enkele tips!
Londen staat bekend als één van de bekendste financiële, commerciële en toeristische centra van de wereld. Daarom is het niet gek dat velen van ons graag Londen bezoeken of er graag heen zouden willen.
Maar voor ons rolstoelgebruikers vergt dit wat meer planning en voorbereiding (zoals bij iedere reis eigenlijk!). Heb je Londen altijd al eens willen zien, maar vraag je je af hoe rolstoeltoegankelijk deze stad is? Dan is dit een artikel voor jou!
Londen is GROOT
Zoals bij veel steden het geval is, Londen is ENORM! Er wonen negen miljoen mensen en er is veel te zien en te doen. Los van hoe zelfverzekerd je bent als reiziger met een beperking, probeer niet alles in één keer te doen; dat is simpelweg onmogelijk. Londen is verdeeld in geografische districten door middel van postcodes. Dus als je East Londen wilt ontdekken, let er dan op dat je hotels en bezienswaardigheden selecteert die beginnen met een “E” in de postcode, enzovoort…
Er zijn ook delen van Londen die bekend staan om bepaalde zaken. Je wilt wellicht naar Shoreditch voor hipster café’s en het nachtleven of naar de Southbank voor de London Eye of een culturele avond Shakespeare’s Globe. In Kensington kun je Harrods bezoeken en genieten in het Natural History Museum. Of je stopt bij Westminster als je politiek geïnteresseerd bent – de lijst is eindeloos!
Denk na over de belangrijkste bezienswaardigheden die je wilt bezoeken bij je eerste Londen-reis in een rolstoel en kies voor een toegankelijk hotel in de buurt. Premier Inns, Holiday Inns, Ibis en Hilton hotels zijn goede ketens om naar te kijken. Zij hebben toegankelijke kamers.
Openbaar vervoer is je vriend
Zelf rijden in Londen is niet leuk. Het is druk, duurt te lang en parkeren is praktisch onmogelijk en onbetaalbaar! Het is fijn om te weten dat alle zwarte taxi’s in Londen en alle ruim 22.000 bussen in de stad zijn uitgerust met oprijplaten, wat het nemen van bus of taxi heel eenvoudig maakt!
East London is het meest toegankelijke district, omdat hier de Docklands Light Railway (DLR) loopt, een 100% rolstoeltoegankelijk bovengronds vervoer-systeem waar veelvuldig gebruik van werd gemaakt tijdens de Olympische en Paralympische Spelen in Londen in 2012.
Als het gaat om ondergronds vervoer, heeft de metro nog een lange weg te gaan, want slechts een derde van de metrostations is rolstoeltoegankelijk. Als je de metro wilt gebruiken, dan is de Jubilee Line het meest toegankelijk. Deze kun je nemen van Stratford (waar de Spelen plaats vonden) naar Green Park (de stop voor Regent Street, Oxford Street en Piccadilly), helemaal drempelvrij!
Toegankelijke bezienswaardigheden
Alle attracties die in dit artikel zijn genoemd zijn rolstoeltoegankelijk, dus ga daar zorgeloos genieten! Als je de kans krijgt, neem dan de toegankelijke Emirates Air Line Cable Car van de Docklands naar de beroemde O2 arena. Er zijn heel veel shows, tentoonstellingen, restaurants en bars in de Arena en, als je een echte adrenaline-junk bent, kun je zelfs naar de top van de Arena zonder je rolstoel uit te hoeven! De Shard is ook nog een geweldige, zeer toegankelijke attractie en een middagje in Hyde Park is altijd fijn (als je het geluk hebt goed Engels weer te treffen tijdens je bezoek!)
We wensen je veel plezier in één van ‘s werelds leukste steden!