Rolstoeltennis: hoe speel je het?
Je hebt ongetwijfeld gehoord van Wimbledon met zijn befaamde aardbeien met slagroom en tribune vol beroemdheden, maar wat weet je over rolstoeltennis? Het is één van de populairste aangepaste sporten die er is. Lekker buiten zijn terwijl je fit en actief blijft én het spelen met een partner is vaak wat mensen aantrekkelijk vinden aan rolstoeltennis. Veel mensen kiezen dit als eerste aangepaste sport, ook dankzij Wimbledon!
Game, set, match!
Maar, hoe wordt het gespeeld? Nou, kijkend naar de regels van het spel zijn deze bijna (maar niet helemaal!) identiek aan het reguliere tennis. Het enige grote verschil met de standaard ITF-regels van tennis is dat bij rolstoeltennis de bal twee keer mag stuiteren voordat hij teruggespeeld wordt. Maar ook één stuiter is voldoende.
Klaar om aan de slag te gaan? Je hebt misschien een heleboel vragen voordat je begint met het spelen van rolstoeltennis, maar hier zijn vijf belangrijke overwegingen:
Rolstoeltennis basics
- Is rolstoeltennis alleen voor handbewogen rolstoelen? Nee! Dit is misschien wel het beste aan rolstoeltennis. Je kunt het niet alleen spelen in een handbewogen of elektrische rolstoel, maar ook met niet-rolstoelgebruikers. Eén van je vrienden of familieleden kan tennis met je spelen zonder de regels aan te passen.
- Zijn er verschillende categorieën om te spelen? Er zijn drie categorieën in rolstoeltennis: quads, mannen en vrouwen. Alle categorieën bieden dubbelspel en/of singles toernooien.
- Hoe kunnen quads een racket vasthouden? Mensen met tetraplegie gebruiken tape om het racket aan hun hand te bevestigen. Ook elektrische rolstoelen zijn toegestaan.
- Wordt rolstoeltennis gespeeld op een speciaal veld? Nee. Dat is één van de dingen die het zo hetzelfde als traditionele tennis maakt. Er worden geen wijzigingen aangebracht aan het speelveld. Uitrusting, zoals rackets en ballen, is ook hetzelfde als in het reguliere tennis.
- Zijn er verschillen tussen rolstoeltennis en het traditionele tennis? Er is één belangrijke regelaanpassing voor rolstoeltennis, zoals hierboven vermeld. De persoon in de rolstoel mag de bal twee keer laten stuiteren, voordat hij hem moet raken. De tweede bounce kan zelfs buiten de grenslijnen liggen.
- Als het gaat om het verliezen van punten, gebeurt dit volgens de officiële regels wanneer:
- de bal niet terug gespeeld wordt voordat hij de grond drie keer heeft geraakt;
- de speler een deel van zijn voeten of onderste ledematen als remmen of als stabilisatoren gebruikt tijdens het leveren van service, het slaan van een bal of bij het draaien en stoppen tijdens het spel;
- de speler een bil niet in contact met zijn rolstoel stoel houdt wanneer hij de bal speelt.
Wanneer een rolstoeltennisser met of tegen iemand zonder beperking in singles of dubbelspel speelt, gelden de regels voor rolstoeltennis voor de rolstoelspeler, terwijl de regels van het reguliere tennis van toepassing zijn op de andere speler. In dit geval mag de rolstoelspeler twee keer stuiteren, terwijl de reguliere speler slechts één bounce mag hebben.
Opmerking: de definitie van onderste ledematen is: de onderste ledemaat, met inbegrip van de billen, heup, dij, been, enkel en voet.
Dus, waar is het allemaal begonnen?
In 1976 kwam rolstoeltennis tot bloei in de VS. Het werd ontwikkeld en gepromoot door twee Amerikaanse rolstoeltennissers, Brad Parks en Jeff Minnenbraker.
Twaalf jaar later, in 1988 bij de Paralympische spelen in Seoul, werd rolstoeltennis opgenomen als demonstratiesport. In 1992 in Barcelona werd het een officiële medaillesport. Bij Quad singles en doubles duurde het iets langer, namelijk tot de Paralympische spelen in Athene in 2004.
Rolstoeltennis is leuk om naar te kijken!
De bewegings- en plaatsingsvaardigheden van de rolstoelspelers is echt mooi om te zien. Combineer dat met een aantal geweldige rally’s en goede racketvaardigheden en je hebt een ongelooflijk spannende sport!
Wil je spelen?
Tijd om te leren omgaan met een tennisrolstoel. Er zijn een aantal geweldige vaardigheden die je kunt leren, waaronder het oppikken van tennisballen en het bewaren van een aantal reserve exemplaren – allemaal in je rolstoel!
En nu?
Ben je klaar voor een rally en om te serveren en wil je meer informatie over welke rolstoel je het beste kunt gebruiken om te genieten van deze sport? Bekijk dan de Invacare Top End Pro Tennis rolstoel online. Je vindt hier welke functies en instelbaarheid beschikbaar zijn om je te helpen je beste spel te spelen.
Delen van dit bericht zijn gebaseerd op informatie gevonden in het artikel, rolstoel tennis-Top 5 vragen, door Roll Rev.
Auteur: Annie Beth Donahue is een professionele schrijver met een focus op gezondheid en invaliditeit. Je kunt haar vinden op www.anniebethdonahue.com.