Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Moderne rolstoelmode

Rolstoelmode
Deel deze inhoud:

Mode past zich langzaam aan aan de altijd veranderende eisen van onze samenleving. Geschikte rolstoelkleding voor rolstoelgebruikers is moeilijk te vinden. Hoewel er vooruitgang in zit, is er nog een lange weg te gaan.

Rolstoelmode: een houding probleem

Een aantal jaren geleden realiseerde ik mij dat mensen met een beperking erg gediscrimineerd worden in de modewereld, niet alleen als model, maar ook als klant. Toen mijn zus ging trouwen had ik de ingewikkelde taak een leuke outfit te vinden. Eéntje die aan veel eisen moest voldoen, zoals comfortabel, gemakkelijk te dragen wanneer je langere tijd in een rolstoel zit en ook geschikt om te dragen naar een bruiloft op mijn leeftijd. Heel vaak moest ik mijn toevlucht zoeken tot de kinderafdeling, omdat mode voor volwassenen niet strookt met het gegeven dat niet iedereen hetzelfde nodig heeft.

Ik moest bij diverse grote winkelketens te rade gaan voor een geschikte outfit en bij één van deze winkels werd mij door een personeelslid verteld dat zij niet dacht dat er iets geschikts zou zijn voor mij, nog voordat ik kon vertellen wat ik zocht. Het echte probleem ligt blijkbaar vaak in de houding van de verkopers en niet in de mode zelf. Deze visie werd onderbouwd toen ik in een andere winkel op een compleet andere wijze geholpen werd. Waar ik het gevoel kreeg als klant gewaardeerd te worden. De verkoopster in deze winkel was uren druk met het zoeken naar kleren waarvan zij dacht dat ze geschikt en comfortabel waren en ze nam de tijd om mij te laten passen. Het was in deze winkel dat ik de perfecte outfit voor mijn zus’ bruiloft vond.

Een beperking en mode

Tegenwoordig is dit verbeterd. Er is absoluut meer begrip voor dit issue maar er is nog meer te doen. Langzame vooruitgang is altijd beter dan helemaal geen vooruitgang. De laatste Jaren zien we steeds meer modellen met een beperking op de internationale catwalks. Beroemdheden en mode ontwerpers hebben zich uitgesproken tegen de discriminatie in de mode industrie. En er zijn intussen enkele kledingbedrijven die zich richten op gehandicapte mensen, en dan in het bijzonder rolstoelgebruikers.

Sommige van deze bedrijven zijn opgestart door moeders van gehandicapte kinderen die het zat waren om nooit geschikte kleren voor hun zoons of dochters te kunnen vinden. Zij ondernamen daadwerkelijk actie om de wereld van mode en retail te veranderen.

Het kopen van kleding is nu wat eenvoudiger geworden en ik heb niet langer een hekel aan shoppen. Toch denk ik dat er nog meer te doen is. Ik begrijp dat we allemaal anders zijn als het aankomt op vorm/grootte, houding en eisen, maar er moet toch een manier zijn waarbij mode voor iedereen toegankelijk is.

Ik vind het persoonlijk bijvoorbeeld lastig om een passende broek te vinden omdat ik zo klein van stuk ben. Daarnaast zoek ik een exemplaar dat niet zo snel kreukt van het in mijn rolstoel zitten. Hij moet redelijk licht zijn zodat het, als ik lang in mijn stoel zit, niet te warm wordt. Mijn andere dilemma is het vinden van de juiste jas, omdat ik iets nodig heb dat me warm houdt en waterdicht is, en tegelijkertijd niet te zwaar. Ik heb vaak moeite met rechtop zitten vanwege het gewicht van kleding. Dit maakt zitten uiteindelijk heel oncomfortabel en pijnlijk. Plus, ik kan mijn jas buiten niet uittrekken, dus een lichte jas is veel prettiger wanneer ik erop uit trek.

Deze beslommeringen komen steeds minder vaak voor, wat een positief teken is van de vooruitgang die wordt geboekt. Er is meer variatie dan ooit tevoren en ik kan eindelijk iets dragen dat zowel comfortabel als stijlvol is.

Leuke mode vind je bijvoorbeeld hier.