Als je hulp nodig hebt: Hoe vraag je erom?
Ben jij het type persoon dat het niet leuk vind om om hulp te vragen? De één vindt dit moeilijker dan de ander. Maar wanneer je een dwarslaesie hebt, kun je (zeker in het begin) soms wel wat hulp gebruiken.
Sommige dingen die je voor je aandoening kon, kun je nu wellicht niet meer alleen doen. Het is prima om hulp te vragen bij het wennen aan je nieuwe leefstijl. Maar als je dat lastig vindt, heb je misschien iets aan deze suggesties.
Hoe vraag ik om hulp?
Wanneer je om hulp vraagt, is organisatie belangrijk. Maak eerst een lijstje van dingen die je in de eerste maanden na je ongeval niet kunt doen. Dit kunnen dingen zijn die je later zelfstandig leert doen als je hersteld bent en je aangepast hebt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan boodschappen doen, de was doen of het gras maaien. Wanneer je deze lijst maakt, schrijf er dan meteen bij hoe vaak je deze dingen gedaan wilt hebben.
Leg vervolgens een lijstje aan van mensen die hebben aangeboden je te helpen. Denk na over hun leven en over hoeveel tijd zij beschikbaar zouden kunnen zijn. Iemand kan bijvoorbeeld de hele week werken, maar in het weekend vrij zijn. Je tante, die gepensioneerd is, kan doordeweeks overdag beschikbaar zijn. Denk ook na over hoe comfortabel je je bij deze mensen voelt als het aankomt op intiemere zaken.
Maak daarna nog een lijstje en link hierbij elke taak aan de persoon die jij het meest geschikt acht. Als je dat gedaan hebt, kun je hen bellen. Wees tijdens het gesprek niet vaag. Vraag hen op de man af en benoem ook specifieke tijden en dagen. Dus niet “Als je een keer zin hebt, wil je dan met me mee boodschappen doen?”. Vraag in plaats daarvan “Kun jij iedere maandagmiddag boodschappen met me doen?”
Waarom is het zo lastig om om hulp te vragen??
Om over je angsten heen te stappen, is het handig om te begrijpen waarom het vragen om hulp zo moeilijk kan zijn. Wanneer je weet wat je dwars zit als je om hulp moet vragen, kun je dit overdenken en je meer op je gemak gaan voelen. Dit zijn enkele redenen waarom mensen het lastig vinden om om hulp te vragen:
De angst om “Nee” te horen.
Als we om hulp vragen, vraagt dit om moed. Wanneer we “Nee” te horen krijgen op onze vraag kunnen wij ons, zelfs als diegene een goede reden heeft, afgewezen voelen. Denk eraan dat er talloze redenen zijn waarom mensen nee moeten zeggen. Het heeft doorgaans meer met hen dan met jou te maken. Zelfs als het antwoord is dat zij zich niet op hun gemak voelen om een bepaalde taak uit te voeren, ligt dat meer aan hun gevoel van onbehagen dan aan jouw behoefte. En als je een afwijzing krijgt, betekent dit alleen maar dat jouw situatie niet veranderd is. Je zult iemand anders moeten vragen, maar erger dan dat is het niet.
De vrees om als incapabel gezien te worden.
Niemand wil als zwak of incompetent worden gezien. Soms houden we er koppig aan vast iets zelf te doen wat we eigenlijk niet zouden moeten doen. Als het tijd is om om hulp te vragen, kun je dit gevoel enigszins verzachten door deze taak te koppelen aan een “expert”. Bijvoorbeeld, als je hulp nodig hebt bij het koken, is het vragen van een vriend die amper een eitje kan bakken geen goed idee. Afhankelijk zijn van iemand die ergens minder goed in is dan jij zelf, kan je het gevoel geven compleet incapabel te zijn. Maar als je moeder ontzettend goed kan koken, voelt haar vragen je te helpen bij het koken meer als vragen om expertise dan als vragen om hulp.
De angst om als een last te worden gezien.
De meeste mensen hebben er moeite mee om als last gezien te worden. Dit gevoel kan nog extra versterkt worden als we ziek of gewond zijn en extra veel hulp nodig hebben. We nemen aan dat de persoon die ons helpt “wel wat beters te doen heeft” of dat hij/zij al te druk is om dit er nog bij te kunnen doen. Om deze angst te weerleggen kun je er eens over nadenken hoe jij het zou zien als de situatie andersom was. Zou je je vereerd voelen als je vriend je voldoende vertrouwde om jou om hulp te vragen? Zou jij het fijn vinden de kans krijgen de dankbaarheid voor jullie vriendschap tastbaar te maken? Als de persoon die je vraagt te druk is, zal hij/zij je dat vast vertellen. Is dat niet het geval, dan kun je aannemen dat hij/zij je graag helpt.
Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.