Hoe beheer jij je medicijnen?
Het is niet ongebruikelijk voor een rolstoelgebruiker om verschillende medicijnen te moeten nemen. Deze medicijnen helpen ongewenste kwalen tegen te gaan.
Het bijhouden van je medicijngebruik, en wanneer en hoe je e.e.a. moet innemen, kan een behoorlijke klus zijn.
Of je nu zelf je medicatie organiseert of dat een verzorgende of partner/gezinslid dit doet, misschien heb je iets aan deze tips.
1- Koop een pillendoos
Het kopen van een pillendoos is één van de handigste dingen die je kunt doen om je medicijnen te organiseren. Het zorgt ervoor dat je iedere dag de juiste (hoeveelheid) medicijnen neemt. Een snelle blik op de doos toont je of je je medicijnen al hebt ingenomen of niet. Je hoeft niet te raden of je pillen in het flesje te tellen.
Pillendozen zijn er in verschillende modellen. Sommige hebben simpelweg één compartiment per dag. Andere hebben wel drie of vier verschillende vakken voor iedere dag, verdeeld in tijdsvakken. De meest voorkomende uitvoeringen hebben een ochtend en een avond sectie, maar er zijn er ook die een “lunch” vak hebben.
2- Stel een schema op
Het is belangrijk om een schema uit te werken waarin staat welke medicijnen je gebruikt, de dosering en op welk moment van de dag je het inneemt. Zelfs als je een pillendoos hebt, helpt deze uiteenzetting als geheugensteuntje iedere week bij het vullen van de pillendoos. Het is ook verstandig om een lijst voor je verzorgenden te hebben of om mee te nemen naar een doktersafspraak.
Op je lijstje kun je ook aanvullende informatie / instructies zetten. Sommige medicijnen moet je met eten innemen, sommige maken je gevoelig voor de zon enz. Je wilt deze instructies onthouden om vervelende situaties of bijwerkingen te voorkomen.
3- Maak een onthoud-strategie
Het hebben van een pillendoos en uitgewerkte instructies helpt niet als je compleet vergeet dat je je medicijnen moet innemen. Het instellen van een alarm is een goede manier om jezelf eraan te herinneren dat je je medicatie op tijd neemt. Sommige mensen zetten een alarm op hun horloge, anderen gebruiken hun telefoon.
Alarmen helpen ook bij andere routines, zoals onthouden dat het tijd is om te katheteriseren. Je kunt zelfs alarm apps downloaden. Deze hebben meer mogelijkheden dan een standaard alarm en kunnen je helpen bij je medicijnen beheer.
4- Maak een reislijst
Wanneer je reist of veel tijd van huis doorbrengt, is het goed om een medicatielijst bij je te hebben. Deze hoeft niet zo uitgebreid te zijn als het medicatie schema in tip twee, maar de namen en dosering van je medicijnen moeten er wel op staan. Dit is goed om te hebben als je ooit je medicijnen kwijt raakt of gezondheidszorg nodig hebt buiten je reguliere arts of ziekenhuis om.
5- Koop een alarm- / SOS penning
Een SOS penning is niet noodzakelijk, maar kan wel handig zijn. Als je veel medicijnen gebruikt, aan bepaalde medische aandoeningen lijdt of allergieën hebt, kan een SOS penning je leven redden in geval van nood. Deze penning, armband of ketting kan informatie bevatten over je gezondheid, medicijnen en allergieën zodat EHBO’ers, wanneer je niet bij bewustzijn bent of een ongeval krijgt, weten hoe ze je moeten behandelen.
Het beheer van je medicijngebruik kan stress veroorzaken. Weten dat er manieren zijn om hiermee goed om te gaan, kan je rust geven. En dat niet alleen. Correct medicijngebruik helpt je gezond te blijven. Als je nog geen goede routine hebt, probeer dan bovenstaande tips eens.
Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.