Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Bestaat er zoiets als een kleine rolstoel?

kleine rolstoel
Deel deze inhoud:

We horen regelmatig de woorden “ik zoek een kleine rolstoel”. Zonder dieper op deze vraag in te gaan is het onmogelijk om te bepalen wat deze persoon nodig heeft.

Een kleine rolstoel kan slaan op een rolstoel voor een kind of op een exemplaar voor een oudere die de stoel zo nu en dan gebruikt en vooral kijkt naar gemakkelijk transport. Het kan ook juist slaan op een compacte rolstoel voor een actieve gebruiker. Wat het scenario ook is, het gaat om “de maat” van de rolstoel.

Dus, waar draait “de maat” eigenlijk om?

Afmetingen zijn belangrijk voor comfort, houding, functionaliteit en onafhankelijkheid en staan in directe relatie met de gebruiker. Daarom moet een rolstoel niet klein of groot zijn; hij moet gewoon perfect zijn voor de persoon die erin zit.

Het is daarom belangrijk om te leren bepalen dat een rolstoel de voor jou juiste maat heeft.

Breedte meten

Een simpele basisregel is dat je, als in je rolstoel zit, gemakkelijk 2 vingers tussen je lichaam en de armsteunen moet kunnen plaatsen. Zo vermijd je druk door wrijving of schuiven en heb je ook genoeg ruimte om je comfortabel te kunnen bewegen.

Zorg ervoor dat je niet meer ruimte hebt dan dit, want dan is de stoel te breed voor je. Dit resulteert in minder houdingondersteuning en zorgt dat het rollen lastiger wordt.

Hoogte meten

Zithoogte is erg belangrijk, vooral als je staande transfers maakt. Reden hiervoor is, dat als de rolstoel te laag is dit een veilige en onafhankelijke stand in de weg staat.

Een andere basistest is om de onderbeenlengte te meten, van de onderkant van je hiel tot je knieholte. Idealiter wil je dat je rolstoel minstens 25 mm hoger is dan deze afmeting, meer zelfs als het je houding niet verslechtert. Bijvoorbeeld, als je onderbeenlengte 420 mm is, dan wil je je rolstoel niet lager dan 445 mm.

Let hierbij wel op dat je de juiste balans vindt tussen deze meetmethode en praktische zaken, zoals het onder een tafel of bureau kunnen rijden.

Diepte meten

Het belang van de zitdiepte wordt soms over het hoofd gezien maar is erg belangrijk. Zeker als het gaat om het reduceren van het risico op drukplekken bij rolstoelgebruikers.

Een te korte zitting zorgt voor aanzienlijke druk op de billen en ook op manoeuvreerbaarheid door de kleine voorwielen.

Een te diepe of te korte zitting zorgt voor een slechte houding omdat dit de stand van het bekken verandert.

Bij een juiste zitdiepte heeft de gebruiker, wanneer de billen achterin de zitting zitten, 25 mm of 2 vingers ruimte tussen de zitting en de achterkant van de knie.

En verder..

Er zijn nog een paar andere belangrijke afmetingen als je een geschikte rolstoel zoekt. Denk bijvoorbeeld aan rughoogte, zithoek en armsteunen. Daarom is het belangrijk om je rolstoel ALTIJD op te laten meten door een professional, zoals een dealer of ergotherapeut. Er zijn rolstoelen in allerlei soorten en maten en het is belangrijk om die stoel te krijgen die jouw gezondheid, welzijn en onafhankelijkheid ondersteunt.

Geschreven door Kate Sheehan