Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Geschiedenis en cultuur in Berlijn: Europa’s meest toegankelijke stad?

Berlijn
Deel deze inhoud:

Reizen kan adembenemend, prachtig en tegelijkertijd ook behoorlijk vermoeiend zijn, met of zonder beperking.

In dit artikel vind je reisinformatie over Berlijn die je hopelijk helpt om daar een geweldige, drempelvrije vakantie naartoe te plannen!

Berlijn als toegankelijke stad

De hoofdstad van Duitsland wordt nogal eens omschreven als een “arme, maar sexy stad” en als je door de straten van Berlijn gaat, wordt snel duidelijk waarom dit is. Hoewel Berlijn niet de meest welvarende stad mag zijn, heeft het een sprookjesachtige grandeur over zich die je nergens anders tegenkomt. In het hart van de stad, waar geschiedenis zich mooi mengt met cultuur en mode, vind je een groot aantal musea, galleries, monumenten en interessante plekken. We hebben een paar van de beste bezienswaardigheden op een rijtje gezet, die allemaal goed toegankelijk zijn.

De Berlijnse Muur

Wanneer je aan Berlijn denkt, denk je al snel aan de Berlijnse Muur – een grote stenen muur die Oost- en West Duitsland scheidde tot 1989. Er staan nog steeds stukken van deze Muur overeind, als sobere herinnering aan de tweedeling van Duitsland, die bijna 30 jaar duurde. Als je een bezoek brengt aan de “Gedenkstätte Berliner Mauer” krijg je een echt gevoel voor hoe het was voor al diegenen die jarenlang gescheiden waren van familie en vrienden. De Muur werd destijds met zo weinig vooraankondiging opgetrokken dat voor velen gold dat zij op een morgen wakker werden en hun vrienden ineens onbereikbaar waren.

De herdenkingsplaats van de Berlijnse Muur is toegankelijk voor iedereen, dus je hoeft je niet druk te maken over het comfort tijdens je bezoek. Aan één kant van de straat is een monument opgericht om te herdenken waar de Muur ooit stond. Pilaren nemen nu de plek in van waar ooit Het IJzeren Gordijn stond. Aan de andere kant van de straat is een verhoogd uitzicht punt, zodat je een overzicht hebt van waar De Muur ooit stond. Ook is er een museum, waar je gedetailleerde informatie kunt vinden over de historie en politieke visies op dit gebied. Toegang tot deze gedenkplaats is gratis en hij is te vinden op de Bernauer Straße. Hier is ook een metro station is, langs de U8 lijn; een drempelvrij en toegankelijk station.

Holocaustmonument

Een ander niet te missen aspect van Berlijn is de openlijke, sombere aandacht voor de Holocaust en iedereen die omgekomen is door Duits Nazi toedoen in de Tweede Wereldoorlog. Het Holocaustmonument is absoluut adembenemend, en tevens aangrijpend.

Dit monument is ontworpen door architect Peter Eisenman en Ingenieursbureau Happold. Het spreidt zich uit over 19.000 vierkante meter en bestaat uit 2.711 betonnen blokken, van verschillende afmetingen, opgesteld op een raster. De meest geaccepteerde interpretatie van het ontwerp is dat de verwarrende en beklemmende structuur doet denken aan flarden van de emoties die de Joden moeten hebben gevoeld tijdens de Holocaust.

Onder het monument is een museum. Hier zijn meer dan drie miljoen namen opgenomen van Joden die de dood hebben gevonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toegang tot het museum voor mensen met een fysieke beperking is mogelijk via een alternatieve ingang, met lift. Alle tentoonstellingen en activiteiten, zowel binnen als buiten, zijn toegankelijk. Het is wel aan te raden iemand mee te nemen om de grootte van het monument te ervaren. Als je dapper genoeg bent, vergeet dan niet de grote metalen deur aan de kant van het museum aan te doen. Deze neemt je mee naar wat het beste te omschrijven valt als de ‘silent end of the world’. Geheel toegankelijk, maar emotioneel zwaar. Alle beschrijvingen in het monument zijn er ook in het Engels voor het geval je Duits wat roestig is.

Zoo Berlin

De Zoo Berlin is één van de grootste dierentuinen ter wereld, met meer dan 17.000 dieren verspreid over 84 are land. Kooien zie je hier bijna niet, want veel dieren hebben lekker de ruimte in gebieden die op hun natuurlijke leefomgeving lijken.

De belangrijkste publiekstrekkers van de dierentuin zijn het Panda verblijf en het IJsberen gebied, maar ook andere delen van deze dierentuin zijn een grote hit. De olifantenring en de nijlpaarden bijvoorbeeld, die ook onderwater zichtbaar zijn door een grote panoramische ruit.

Bezoekers met een beperking profiteren van een gereduceerde entreeprijs van slechts €10,50 in plaats van de gebruikelijke €15,50. Toegankelijke toiletten zijn op verschillende plekken in de dierentuin aanwezig en wel bij de volgende locaties:

  • Olifantenhuis
  • Restaurant
  • Waldschänke
  • Zoo Restaurant

Rolstoelen kunnen ook gehuurd worden bij de ingang van de Zoo. Ook leuk is het Aquarium Berlin. Dit is een ander absoluut hoogtepunt dat het nemen van een kijkje waard is.

Alles bij elkaar is het gemakkelijk om de dag door te brengen om de Berlin Zoo te ontdekken, een leuke familieactiviteit.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor werd gebouwd in 1971 als de toegang tot ‘Unter den Linden’. Deze poort ligt op een steenworp afstand van de Rijksdag, het regeringsgebouw van Duitsland, en ook van het Holocaustmonument.

De Brandenburger Tor is simpelweg indrukwekkend. Het architectonische ontwerp laat een krachtige indruk achter op je netvlies. Om de grootte en pracht ervan goed te zien, is een bezoek in het donker het mooist.

Het gaat hier om een attractie in de buitenlucht en toegankelijkheid is geen probleem. De klinkers op straat zouden voor een uitdaging kunnen zorgen. Maar de geasfalteerde paden aan weerszijden van de poort maken dit zeker goed bereikbaar.

Het dichtstbij zijnde metrostation voor de Brandenburger Tor is U Französische Str, die kan worden bereikt met de U6 lijn.