Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Handbike Basics: Is handbiken iets voor jou?

Handbiken
Deel deze inhoud:

Handbiken is een gezonde activiteit voor rolstoel gebruikers. Het biedt beweging en houdt je fit. Handbikes zijn er in verschillende uitvoeringen, waardoor mensen met verschillende beperkingsniveaus ieder een geschikte handbike zouden moeten kunnen vinden.

Voordat je een handbike uitzoekt, is het raadzaam je ergotherapeut of arts te vragen welk type handbike het best voor jou zou zijn. Je moet er één kiezen waarop je kunt fietsen zonder jezelf te overspannen of te blesseren, maar die wel intensief genoeg is voor een goede workout.

Hoe werken handbikes?

Handbikes lijken behoorlijk veel op fietsen. Ze hebben veel identieke eigenschappen en onderdelen. Het grootste verschil tussen een standaard fiets en een handbike is dat je op een handbike trapt met je handen en armen in plaats van met je benen en voeten. Voor mensen met een complexe beperking zijn er ook uitvoeringen met elektrische ondersteuning.

Wat zijn de voordelen?

Iedereen heeft beweging nodig. Maar het kan als rolstoelgebruiker lastig zijn om op de traditionele manier te bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat je inactiever bent, in gewicht aankomt en neerslachtig wordt. Gelukkig kan handbiken daarbij helpen. Naast het verbranden van calorieën, zorgt deze workout voor het vrijkomen van endorfine in je lichaam. En endorfine helpt depressies tegen te gaan.

Daarnaast is handbiken een sport die je buiten brengt, Vitamine D, aangemaakt door de zon, helpt stemmingen te reguleren. En handbiken kan een groepsactiviteit zijn. Net als vele anderen kun je groepen vinden om je bij aan te sluiten. Of je kunt met je kinderen, echtgenoot of vrienden de weg op terwijl zij met je mee fietsen.

Welke types handbikes zijn er?

Er zijn veel verschillende types recreatieve handbikes voor een verscheidenheid aan mogelijkheden. Enkele handbike types zijn:

  • Handbikes voor kinderen
  • Cross-training handbikes
  • Off-road handbikes
  • Zittende handbikes
  • Liggende handbikes

Om een keuze te maken uit de verschillende types kijk je naar de mogelijkheden van de biker, de functies van de bike en andere factoren, zoals aerodynamica. Hier vind je er een paar.

Als je meer wilt weten over handbikes, kijk dan eens hier. Hier vind je veel antwoorden op vragen die het type handbike dat voor jou geschikt is bepalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om maatvoering en zithouding.

Hoe kom je op een handbike?

De eerste paar keer heb je misschien wat hulp nodig om op je handbike te komen, maar uiteindelijk zal je het alleen kunnen. Bekijk deze video maar eens om te zien hoe het moet.

Zet allereerst je rolstoel naast de handbike. Til met je armen je lichaam omhoog, waarbij je één hand op je rolstoel en één hand op je handbike plaatst. Verplaats je gewicht van je rolstoel naar de zitting van de handbike.

Als je zit, plaats je je voeten op de voetsteunen. Handbikes hebben voetenbanden om je voeten veilig op hun plek te houden. Misschien moet je ook nog je benen bij elkaar houden met een klittenband band. Vergeet, als je eenmaal goed zit, je helm niet!

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen?

Welke handbike je ook gebruikt, er zijn een paar voorzorgsmaatregelen die je altijd moet nemen. Denk eraan je helm op te zetten, evenals eventuele andere veiligheidsattributen. Ken het gebied waarin je fietst, zodat je niet verdwaalt of op andere onverwachte problemen stuit. Neem een telefoon mee voor het geval je hulp nodig hebt. Als je een lange trip gaat maken, ga dan bij voorkeur niet alleen. En het is verstandig een veiligheidsvlag op je handbike te hebben. Zorg er tot slot voor dat je, zeker in het begin, niet meteen teveel doet.

Veel plezier!

Schrijver:  Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.