Hoe aangepaste kleding alles voor mij veranderde
Tot voor kort wenste ik, zo lang ik me kan herinneren, dat ik een mooi pak kon dragen naar formele gelegenheden.
Bij diners, bruiloften, prijsuitreikingen en dat soort dingen was ik echter altijd de jongen die een trui droeg. Vrienden maakten altijd opmerkingen over het feit dat ik niet, net als zij, netjes een pak droeg.
Daar was een simpele reden voor die alles te maken had met mijn beperking. Omdat ik een beperkte armfunctie heb, was ik nooit in staat om het jasje van een pak over mijn schouders te doen. Ook mijn armen in de mouwen van het jasjes steken zonder dat het zou scheuren, was een probleem. Ik had allerlei manieren geprobeerd om er een oplossing voor te vinden. En de enige mogelijkheid voor mij om een pak aan te trekken leek destijds om een belachelijk grote maat aan te trekken. En dat stond vreselijk.
Je kunt je voorstellen hoe blij ik was toen ik van het bestaan van aangepaste kleding hoorde. Toen ik er voor het eerst van hoorde dacht ik dat het om een grap ging. Maar toen ik na al die jaren eindelijk die blazer kon kopen waar ik van droomde, compleet op maat gemaakt voor mij, was ik in extase. Eindelijk had ik het idee dat ik meer aankon. Het gaf mijn zelfvertrouwen zo’n oppepper nu ik me qua outfit kon meten met mijn vrienden.
Toen ik geen jasjes kon dragen, voelde ik mij altijd de vreemde eend in de bijt. Ik kwam in allerlei situaties terecht waarbij iedereen strak in het pak zat en ik de uitzondering in een wit shirt. Het gevoel er eindelijk bij te horen was geweldig, en ook een stuk warmer.
Hoe werkt aangepaste kleding?
In het geval van mijn blazer, haalde mijn kleermaker alle overbodige voering uit het jasje. En hij paste de schouders een beetje aan om mij iets meer ruimte te geven om het jasje aan te doen. Verder werd de lengte ingekort zodat deze niet opstroopt rond mijn middel als ik in mijn rolstoel zit. Tenslotte werden de mouwen iets ingekort met nieuwe boorden om mijn armen er beter in te laten passen. Alle veranderingen waren heel subtiel en zorgden samen voor een groot verschil.
Welke andere aangepast kleding is er?
Er is een heel scala aan mogelijkheden voor mensen met allerlei verschillende beperkingen en het fijne aan kleding is, dat je de vrijheid hebt om te experimenteren. Of je nou een geamputeerd been hebt en je broek moet vermaakt worden, of je hebt een beenlengteverschil en je hebt aangepaste schoenen nodig – de mogelijkheden zijn eindeloos. Misschien heb je een paar speciaal ontworpen schoenen nodig omdat je voeten anders staan. Ik weet dat ik persoonlijk niet in een paar regenlaarzen of sandalen kan, maar ik weet zeker dat ik met een beetje speurwerk een passende oplossing vind.
Lees hier voor meer over dit onderwerp.
Schrijver: Anthony Tipling-Bower