Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Hoe soepel rijdt je rolstoel? Drie punten om op te letten

soepel rijden
Deel deze inhoud:

Je handbewogen rolstoel voortbewegen vraagt om kracht en inspanning. Daarnaast kun je spieren en gewrichten overbelasten wanneer het ontwerp van je rolstoel niet naar jouw persoonlijke situatie geoptimaliseerd is. Dit kan op een later tijdstip lijden tot pijn, moeilijkheden en overbelasting.

Het belangrijkste waar iedere rolstoelgebruiker naar moet kijken bij een rolstoel zijn de rij eigenschappen. Dat betekent dat je stoel soepel rijdt met minimale inspanning. Er zijn drie dingen waar je aan kunt denken om te bepalen of een rolstoel zo soepel mogelijk voor jou rijdt.

3 belangrijke punten:

1. Frame ontwerp

De materialen en het ontwerp van een frame hebben de grootste invloed op het rollen van de stoel. Moderne rolstoelen kunnen gemaakt worden van hoogwaardige materialen die zowel lichtgewicht als sterk zijn. Een voorbeeld hiervan is aluminium. Inleveren op materialen heeft effect op de soepelheid van je rit en de duurzaamheid van je stoel. De buismaat en -vorm hebben ook effect op de stijfheid van het frame. Nadat je het voor jou lichtst mogelijke frame hebt gekozen, moet je goed nadenken over alle componenten (bijv. duwhandvatten, stokhouder etc.). Zijn deze echt noodzakelijk? Zo niet, dan wil je deze er wellicht afhalen. Dit vermindert het gewicht.

2. Wielen, wielbasis en stabiliteit

Je wielen spelen een belangrijke rol in hoe soepel je rijdt. De maat en het gewicht van de wielen is iets om over na te denken. Er zijn verschillende types wielen en je therapeut of dealer kan je helpen bij de keuze welke het best bij jouw manier van leven past. Je moet het ook hebben over je voorwielen. Je krijgt bijvoorbeeld meer stabiliteit aan de voorzijde bij grotere, bredere wielen. De voorvorken hebben ook invloed op die stabiliteit en zorgen daarnaast voor schokabsorptie en het verminderen van weerstand.

3. Vermindering van weerstand

Bij het instellen van je voor- en achterwielen moet je controleren of de wielen goed uitgelijnd zijn. Deze term refereert aan het feit dat je wielen iets naar elkaar toe of juist van elkaar af staan, zoals ook bij auto’s het geval kan zijn. Idealiter staan de wielen recht vooruit. Als de wielen niet goed uitgelijnd zijn, gaan de banden schuren en slijten sneller. Het zorgt er bovendien voor dat je energie verliest bij elke aanzet.

Samenvattend

De factoren die het meest effect hebben op de soepelheid en rolvermogen van je rolstoel zijn frame ontwerp, het soort wielen en de uitlijning van die wielen. Sommige dingen kun je meteen aanpassen, zoals het uitlijnen van de wielen of het weghalen van overbodige componenten die het gewicht van je stoel vergroten.

Andere veranderingen, zoals het materiaal en het design, gaan wellicht gepaard met het kiezen van een andere rolstoel. Deze veranderingen moeten wellicht wachten totdat je stoel toe is aan vervanging, maar je kunt er vast aan beginnen je goed te oriënteren met je therapeut of dealer.

Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com.