Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Op cruise gaan: tips voor een rolstoeltoegankelijke reis

cruise
Deel deze inhoud:

Door het mooie weer kan het gevoel je bekruipen dat het tijd is om op vakantie te gaan. Hoewel het reizen in een rolstoel wat extra planning vergt, kun je er zeker een optimale ervaring van maken.

Het vraagt wel om wat aanpassingen. Een van de mogelijkheden van een gemakkelijk te organiseren reis is het maken van een cruise. Hier wat tips om zo’n vakantie onvergetelijk te maken.

Wees goed voorbereid

Begin je vakantieplanning met het kijken naar de verschillende Cruise Lines. Een goede vuistregel is dat over het algemeen geldt dat nieuwere schepen vaak toegankelijker zijn dan oudere.

Je kunt naar de website van een Cruise Line gaan en zoeken op termen als “toegankelijkheid,” “speciale behoeften,” “gehandicapt,” “toegankelijk,” of “rolstoel.” Zo kun je specifieke informatie vinden over de breedte van deuren en doorgangen, afmetingen van hutten en andere details. De meeste Cruise Lines hebben een klantenservice die je ook kunt bellen.

Als je dit allemaal te veel goede vindt, kun je ook een reisbureau zoeken dat zich heeft toegelegd op het zoeken naar vakanties voor mensen met een beperking. Zij doen dan het uitzoekwerk voor je.

Na je reservering

Nadat je cruise geboekt is, moet je waarschijnlijk papierwerk invullen waarin je je beperking en medische gegevens moet beschrijven. Dit lijkt veel werk, maar het is belangrijk om dit zo gedetailleerd mogelijk te doen.

Deze papieren helpen de Cruise Line om ervoor te zorgen dat alles wat je eventueel nodig kunt hebben aan boord is. Het geeft hen ook belangrijke informatie voor het geval er iets met je mocht gebeuren, zoals ziekte of een ongeval. Het is handig om deze papieren zo snel mogelijk in te leveren. Het kan namelijk zo zijn dat er een beperkt aantal speciale bemanningsleden is of dat zij op een  “wie het eerst komt, wie het eerst maalt” basis werken.

Beperkte ruimte

Zelfs als je een toegankelijke hut boekt, kan de ruimte beperkt zijn. Cruiseschepen staan bekend om hun kleine hutten. Het is goed om de afmetingen van je hut na te vragen om er zeker van te zijn dat je voldoende ruimte hebt voor je (medische) bagage.

Toegankelijke kamers hebben nooit drempels, hebben bredere doorgangen en schuifdeuren. De badkamer moet een inloop(/inrol)douche en banken hebben. Het aantal toegankelijke hutten is beperkt, dus je moet lang genoeg van tevoren reserveren om er zeker van te zijn dat je er één krijgt.

Overige zaken om over na te denken

Er zijn een paar andere dingen waar je over na kunt denken voordat je vertrekt. Het cruiseschip kan dan toegankelijk zijn, dat hoeft niet perse te gelden voor alle havens waarin aangelegd wordt. Het is goed om bij de Cruise Line na te vragen of je hulp kunt krijgen bij het van boord gaan. Ook bij dit aspect kan het inschakelen van een reisbureau handig zijn. Zij kunnen voor je uitzoeken welke excursies toegankelijk voor je zijn.

Het is daarnaast goed om navraag te doen wat het beleid is van de Cruise Line als het gaat om accu’s, laders en eventuele gewichtsbeperkingen voor hulpmiddelen. Je wilt er natuurlijk wel zeker van zijn dat je al je benodigdheden en wat backup spullen mee kunt nemen.

Toegankelijke Cruise Lines in Europa

Op de website van Sage Traveling (http://www.sagetraveling.com/accessible-cruises-and-excursions-in-europe/) kun je bijvoorbeeld eens checken welke Cruise Lines toegankelijke reizen bieden.

Auteur: Annie Beth Donahue is professioneel schrijfster met een focus op gezondheid en beperkingen.  www.anniebethdonahue.com.