Wat zijn je plannen na het revalidatiecentrum? Handige weetjes
Je hebt hard gewerkt in het revalidatiecentrum en bent er klaar voor om naar huis te gaan. Dit is een spannende dag! Je hebt veel geleerd en zou bijna alles moeten weten dat je nodig hebt buiten het revalidatiecentrum.
Maar hoe zit het met de dingen die je nog niet geleerd hebt? Er zijn dingen die niet aan bod komen tijdens je revalidatie, maar die je wel nodig hebt in je nieuwe leven. Hierbij een overzicht van een paar praktische zaken die je moet weten als je weer thuis komt.
Reparatie Shops en – Service
Het is mogelijk dat je voor je ongeluk veel dingen zelf deed. Ging er iets kapot ging, dan maakte je het. Als je iets wilde aanpassen in je badkamer, dan deed je dat. Had je boodschappen nodig, dan ging je naar de winkel.
Al deze dingen zullen ook in je verdere leven moeten gebeuren, maar het is niet zeker dat je alles nog zelfstandig kunt. Zorg ervoor dat je vanaf het moment dat je thuis bent de namen en telefoonnummers van reparatie shops bij de hand hebt.
De volgende keer dat er iets stuk gaat, moet je het ook oplossen en dat kan betekenen dat je er een professional bij moet halen. En de boodschappen moeten nog steeds in huis gehaald worden en de was moet gedaan worden, hoe jij je ook voelt. Als je dingen zelf kunt, doe ze dan. Weten waar je hulp vandaan kunt halen indien nodig, is daarnaast goed voor je gemoedsrust.
Leg contact met andere mensen met een dwarslaesie
Artsen, verpleegkundigen en therapeuten weten allemaal heel veel in hun vakgebied. Maar ze hebben waarschijnlijk geen persoonlijke ervaring met een dwarslaesie. Contact met lotgenoten is daarom een goed idee. Zij kunnen je beste bron zijn voor de laatste medische informatie en tips over hoe om te gaan met dagelijkse situaties.
Het kan ook fijn zijn om met andere rolstoelgebruikers om te gaan. Het vinden van een groepje mensen met een beperking of het aansluiten bij een sportclub kunnen je de deur weer uit helpen. Je hoeft je daarbij geen zorgen te maken of je hun activiteiten wel bij kunt houden. Zo kunnen mooie vriendschappen ontstaan.
Verwacht niet dat dingen hetzelfde zullen zijn
Hoe je ook je best doet en je aanpast aan je omgeving, dingen zullen thuis anders zijn dan ze waren. Als je weer thuis bent, kan je omgeving je eraan herinneren hoe je leven was en dat kan confronterend zijn. Het is belangrijk er dan aan te denken van hoever je gekomen bent sinds je in het ziekenhuis terecht kwam. Dingen zullen niet meer zijn worden zoals ze waren, maar dat is niet per definitie een slecht iets, wel anders.
Als je veel tijd en energie spendeert aan het gegeven dat alles anders is, verlies je tijd om te leren hoe je je nieuwe leven leuk kunt maken. Het is bijvoorbeeld een goed idee om een compleet nieuwe hobby, sport of baan te vinden die past bij het rolstoel gebonden zijn. Deze nieuwe uitdaging geeft je een doel om aan te werken en om naar uit te kijken en er zijn geen oude herinneringen aan verbonden.
Kies je zorgverlener zorgvuldig uit
Je heb misschien een familielid dat er op staat om voor je te zorgen. Als je dat niet wilt, kun je zo’n aanbod afslaan. Zorgverlener zijn is een veeleisende bezigheid die veel aandacht en tijd vraagt. Het kan daarnaast ook stress geven. Deze factoren kunnen je relatie met dit familielid onder druk zetten.
Soms is de beste manier om goede familiebanden te behouden het gebruik van een professionele zorgverlener. Zo kun je de relatie met je zorgverlener professioneel houden terwijl je naaste familie en vrienden met je om kunnen blijven gaan zoals ze dat gewend waren.
Plan je toekomst
Revalidatie bereidt mensen voor op vaardigheden die je op dat moment nodig hebt. Maar de staf van het revalidatiecentrum kan je niet voorbereiden op alles wat in de toekomst op je pad kan komen. Dat is bijvoorbeeld omdat zij niet kunnen voorspellen hoeveel vooruitgang je boekt of hoe je totale gezondheid misschien verandert in de loop van de tijd.
Voordat je weggaat uit het revalidatiecentrum, is het daarom goed om vragen te stellen over wat je zou kunnen doen bij verschillende scenario’s. Let op de details, zoals informatie over houding en zitten, die nu wellicht niet belangrijk lijken maar op lange termijn wel belangrijk kunnen worden. Mischien kun je al wat vaardigheden aanleren die in de toekomst goed van pas kunnen komen.
Zorg er tenslotte voor dat je goed betrokken bent bij het keuzeproces van je hulpmiddelen voor thuis. In dit artikel kun je er enkele tips over lezen.
Als je bovenstaande zaken in overweging neemt, zal je beter voorbereid zijn op je nieuwe leven thuis.
Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.