De top 3 tips om je zelfvertrouwen een boost te geven
Na een traumatisch letsel of het ontwikkelen van een beperking of medisch probleem hebben sommige mensen moeite met hun zelfvertrouwen. Je kunt er anders uit zien, je anders voelen en andere mogelijkheden hebben dan je vroeger gewend was. Al deze dingen kunnen invloed hebben op hoe jij over jezelf denkt en op wie je nu bent.
Het goede nieuws is dat, wanneer je zelfvertrouwen laag is, er verschillende dingen zijn die je kunt doen om dit omhoog te krijgen. Goed op je gezondheid letten, nieuwe doelen stellen en je richten op de dingen die je goed kunt, kunnen helpen je beter te voelen.
Op je gezondheid letten
Gezond eten en voldoende bewegen helpen niet alleen je lijf beter te laten voelen; lichamelijke gezondheid heeft invloed op je geestelijk gezondheid. Het optimaliseren van hoe je je voelt door een dieet en fit blijven, maken je niet alleen vrolijker maar geven je ook het vertrouwen dat je op je best bent.
Als je niet goed weet waar je moet beginnen of moeite hebt met het maken van en vasthouden aan een plan, kun je je arts om advies vragen. Je kunt baat hebben bij een diëtiste om je te helpen bij het maken van slimme voedsel-keuzes. En een fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat je beweegt op een manier die je grenzen verlegt zonder geblesseerd of overbelast te raken.
Nieuwe doelen stellen
Waarschijnlijk heb je je doelen moeten aanpassen sinds je je lichamelijke beperking kreeg Het is mogelijk dat je loopbaan of hobby’s veranderd zijn. Het loslaten van vroegere doelen kan je depressief maken. Is dat het geval, dan is het stellen van nieuwe doelen een manier om je zelfvertrouwen een boost te geven. In plaats van jezelf afrekenen op oude criteria, stippel je dan een nieuwe route en visie voor jezelf uit.
Dit zijn een paar dingen om aan te denken bij het stellen van nieuwe doelen:
- Wat vind je leuk?
- Wat kun je lichamelijk, maar heb je nog niet geleerd of geprobeerd?
- Welke loopbaan doelen heb je?
- Wat zijn je sociale doelen?
- Wat zijn je recreatieve doelen?
Begin met het stellen van een doel en verdeel de weg ernaartoe daarna in kleinere actie-stappen. Deze moeten zo klein zijn dat de eerste eenvoudig en snel haalbaar is. Dit bereid je voor op succes en geeft je de motivatie om de volgende stap te nemen, net zo lang tot je einddoel bereikt is.
Bijvoorbeeld, je doel is om auto te leren rijden. De eerste stap kan dan simpelweg het verzamelen van online informatie zijn over waar je aangepast rijlessen kunt nemen. Het uitschrijven van de doelen en stappen en je voortgang visueel maken op bijvoorbeeld een fotoboard kan motiverend werken.
Richt je op wat je goed kunt
In plaats van je te concentreren op wat je niet (meer) kunt, kun je kijken naar wat je (nog) goed kunt. Sommige dingen zijn misschien onveranderd. Als je een computer programmeur was, ben je wellicht nog steeds heel goed in coderen en programmeren. Andere dingen kunnen veranderd zijn, maar kunnen aangepast worden.
Bijvoorbeeld, als je atleet was voordien, denk er dan eens aan een aangepaste sportmogelijkheid te zoeken die je kunt beoefenen. Je kunt dingen wellicht niet op dezelfde manier, maar je kunt nog steeds een goed atleet zijn.
Focussen op wat je goed kunt, helpt je eraan herinneren welke vaardigheden en talenten je hebt om impact te hebben op de samenleving. Het idee dat je anderen kunnen helpen en van waarde bent voor je omgeving kan helpen je meer zelfvertrouwen te geven.
Hoewel sommige dingen negatief kunnen lijken, is het goed om erbij stil te staan dan ze vooral anders zijn. Door gezond te blijven met eten en bewegen, nieuwe doelen te stellen en je te richten op wat je goed kunt, kun je je zelfvertrouwen een zet in de goede richting geven.
Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen. www.anniebethdonahue.com.