Invacare Blog

Tips en verhalen uit het echte leven


om het maximale uit je leven te halen met beperkte mobiliteit

Een verpleegbed: wat is het en wat doet het?

Verpleegbed
Deel deze inhoud:

Een verpleegbed, ook wel elektrisch hoog/laag bed genoemd, dankt zijn naam aan de traditionele verpleegomgeving waarin deze veelvuldig gebruikt wordt.

De mensen worden steeds ouder en de focus op gezondheidszorg is verschoven naar ondersteuning bij zo lang mogelijk thuis wonen. Daarom is het gebruik van een verpleegbed tegenwoordig ook heel gebruikelijk in een thuissituatie.

Verpleegbedden zijn bedden die een elektrische aansluiting nodig hebben voor het activeren van de instelmogelijkheden via een handbediening.

Wat doen ze?

Verpleegbedden hebben een aantal instelmogelijkheden, zoals de rug, kniehoek, hoogte en Trendelenburg. De mogelijkheden zijn verschillend bij verschillende bedden. Iedere instelmogelijkheid heeft een ander doel en is ontworpen om de gebruiker in verschillende houdingen te ondersteunen. Dit kan onafhankelijk, maar instellingen kunnen ook gecombineerd worden.

Hoogte

De instelling van de hoogte van het bed biedt de gebruiker en/of verzorger de mogelijkheid om de hoogte van het complete bed aan te passen door middel van de handbediening.

Dit is een belangrijk element van het verpleegbed, omdat dit de onafhankelijkheid van de gebruiker maximaliseert en/of de verzorger een juiste werkhoogte geeft bij de verzorging. Hiermee kun je op een veilige hoogte uit bed stappen of de hoogte instellen om met een tilhulp uit bed te komen.

Ook, om de onafhankelijkheid van een gebruiker te behouden/vergroten kan een lage hoogte nodig zijn om de benen in het bed te zwaaien. Een grotere hoogte kan dan weer nodig zijn om ervoor te zorgen dat het opstaan vanuit bed ondersteund wordt.

Zorgverleners kunnen de hoogte aanpassen al naar gelang de taak die zij uitvoeren, bijvoorbeeld wassen of het aanbrengen van een liftmat. Verzorgenden kunnen er met de hoogte instelling van het bed voor zorgen dat zij op de juiste werkhoogte helpen. Dit voorkomt blessures.

Rug

De rug van een verpleegbed wordt, zoals te verwachten is, gebruikt om de gebruiker te helpen bij het zitten in bed met minimale inspanning.

Dit kan veel voordelen hebben. Activiteiten, zoals lezen en tv kijken, kunnen eenvoudig worden uitgevoerd. Het goed ondersteund rechtop zitten in bed zorgt ervoor dat er minder risico op verslikken is en de ademhaling kan worden gestimuleerd. Ook bewegen en verzorging ondervinden hier voordeel van. Van een liggende houding naar een zittende houding kan een intensieve beweging zijn.

Eén van de gevolgen van rechtop zitten met alleen een ruginstelling is, dat wanneer deze omhoog gaat, het onderlichaam van de gebruiker naar beneden wordt gedrukt. Dit verandert de algehele positie van de gebruiker. Dit is niet zo’n probleem als iemand in staat is zelf te gaan verliggen, maar levert verzorgers meer werk op als dit niet het geval is.

Kniehoek

Bij beperkingen in de zit(heup)hoek of knieën kan deze instelling (afhankelijk van het type bed) worden aangepast.

Deze verstelling zorgt ervoor dat de hoek van het dijbeen kan worden verhoogd, voor comfort en functionele doeleinden. Vanuit comfort oogpunt biedt deze functie, samen met andere functies, de mogelijkheid om rechtop te zitten met normale zithoeken. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker mee kan doen aan allerlei activiteiten. De knieverstelling is ook handig in combinatie met de ruginstelling. Wanneer de rug omhoog gezet wordt, kan de kniehoekinstelling voorkomen dat iemand onderuit zakt. Dit scheelt herpositionering door een verzorger.

Trendelenburg

Dit is de mogelijkheid om de voeten hoger dan het hoofd te krijgen. Hoewel er medische indicaties kunnen zijn voor deze optie in een zorginstelling, zal deze functie in een thuissituatie vooral gebruikt worden om de verzorger te helpen bij het herpositioneren van de gebruiker, wanneer hij onderuit is gegleden.

Samenvattend

Een elektrisch hoog/laag bed helpt de cliënt en de verzorgende bij:

  • Op de juiste hoogte kunnen helpen door de verzorgende;
  • Bevorderen van de zelfstandigheid bij veranderen van houding in bed en het in- en uit bed komen;
  • Ondersteunt bij het uitvoeren van medische handelingen;
  • Ondersteunt bij ademhaling en activiteiten in bed, zoals eten;
  • Helpt mee in de preventie van decubitus door het eenvoudig kunnen afwisselen van houding;
  • Verlicht de handelingen van de verzorgende bij het veranderen van positie, zowel binnen de grenzen van het bed als bij het uit bed komen.

Verpleegbedden kunnen, samen met een groot assortiment opties, bijdragen aan de gezondheid en het welbevinden van gebruiker en verzorgende. Bovendien kunnen ze functionele onafhankelijkheid bieden.

Auteur: A. Ferry, the O.T Agency