Verschillende types oprijplaten; waar moet je op letten?
Toegang tot publieke ruimtes of de huizen van vrienden en familie kan een uitdaging zijn als je in een rolstoel zit. Er zijn vaak drempels en trappen. Maar er is een groot aantal verschillende types oprijplaten die je kunnen helpen om daar te komen waar je wilt zijn.
Als je wilt kijken welk type oprijplaat geschikt is voor jou, let dan op het volgende:
- Hellingshoek. Een hellingshoek van 1:18 is ideaal, maar zorg er in elk geval voor dat deze niet steiler is dan 1:12. Zo zorg je ervoor dat een rolstoelgebruiker de helling op kan komen zonder al te veel inspanning.
- Ondergrond van de helling. Verzeker jezelf ervan dat de oprijplaat een antislip oppervlak heeft die meewerkt met rollen en slippen voorkomt.
- Randen. Kies, indien mogelijk, voor een oprijplaat met opstaande randen. Dit voorkomt dat de wielen van de rolstoel over de rand gaan waardoor je valt.
- Meeneembaarheid. Oprijplaten zijn doorgaans wat onhandig van formaat. Probeer eerst uit of je ‘m kunt hanteren voordat je de oprijplaat koopt. Je zult ‘m namelijk ook mee willen nemen.
- Opslag. Waar ga je je oprijplaat opslaan? Past dit allemaal?
- Gewicht. Het gewicht van oprijplaten varieert enorm. Check altijd het echte gewicht en ga niet alleen uit van fabrikanten die de oprijplaat als ”lichtgewicht” betitelen. Check daarnaast of de oprijplaat sterk genoeg is om de gebruiker én de rolstoel te kunnen dragen.
Er zijn verschillende types oprijplaten en het is belangrijk om naar alle opties te kijken en een keuze te maken die past bij jouw behoeftes.
Drempelhulp
Dit zijn kleine platen die een eenvoudige oplossing bieden voor het nemen van een drempel of deurpost. Zij bieden vrije toegang tot een huis of openbare ruimte. Ze kunnen “vast” aan de rand worden geplaatst of overbruggen de drempel tijdelijk en moeten worden weggehaald voor het openen / dicht doen van de deur.
Deze kleine oprijplaat kan de toegang tot jouw huis of dat van je vrienden aanzienlijk vergemakkelijken.
Langere, meeneembare oprijplaten
- Oprijplaat koffer
Dit type plaat is compact, lichtgewicht en opvouwbaar. Dit maakt hem gemakkelijk mee te nemen, te gebruiken en op te slaan. Ze kunnen tot 450 kg aan, afhankelijk van de fabrikant. Hierdoor zijn ze ook geschikt voor grotere elektrische rolstoelen. Ze zijn verkrijgbaar in lengtes tot 240 cm en daardoor handig voor trappen met hoogtes tot 20 cm.
- Driebladige oprijplaat
Driebladige oprijplaten zijn vergelijkbaar met de koffer exemplaren; ze zijn in drieën opvouwbaar zodat ze gemakkelijk meegenomen en/of opgeslagen kunnen worden. De meeste modellen worden middels een pin vastgezet dus degene die de baan in elkaar zet, moet over een goede zicht- en handfunctie beschikken. Het grote voordeel is dat dit type oprijplaat verkrijgbaar in lengtes 305 cm, wat hem ideaal maakt voor gebruik over lange trappen en lange/diepe stukken.
- Flexibele oprijplaat
Flexibele oprijplaten zijn handig in situaties waar de ondergrond niet vlak is, omdat zij zowel robuust als flexibel zijn. Zij kunnen naar behoeven langer of korter worden gemaakt, dus ze zijn zeer flexibel in gebruik. Handig wanneer de afmetingen van het te overbruggen stuk niet bekend zijn.
- Modulaire oprijplaat
Wanneer je ergens langdurig verblijft, kun je een substantiële draagbare oprijplaat kiezen. Zij kunnen trappen overbruggen en kunnen ook uitgerust worden met een platform onder- of bovenaan. Tijdens het specificatie proces kun je ook leuningen aanvragen op de door jou benodigde hoogte.
Oprijplaten voor specifieke activiteiten
Andere rolstoelplaten die je kunt overwegen zijn degene die je helpen je rolstoel eenvoudig in je auto te zetten.
Onthoud dat drempels, stoepen en trappen nooit het obstakel mogen zijn voor als je iets wilt of moet doen.