Vier frustrerende situaties waar rolstoelgebruikers regelmatig mee te maken krijgen
Rolstoelgebruikers komen vaak in dezelfde situaties terecht, die behoorlijk frustrerend kunnen zijn. Of het nu gaat om fysieke of sociale grenzen die je tegenkomt, er komt een punt waarop je je over sommige dingen niet eens meer verbaast. En hoewel ze frustrerend zijn, zul je ontdekken dat jij en andere vrienden met een beperking er op een later tijdstip hard om kunnen lachen.
1. Fysieke obstakels
Als je een rolstoelgebruiker bent, ben je voortdurend alert op dingen die je doorgang kunnen belemmeren en je weg versperren. Vaak is het zo dat een gebied totaal niet rolstoel toegankelijk is. Maar soms, zelfs wanneer men claimt dat een gebouw of campus rolstoeltoegankelijk is, is het uiteindelijk niet echt rolstoelvriendelijk.
Eén van de meest frustrerende dingen die zorgt voor problemen is het feit dat mensen parkeren op plaatsen waar het niet moet. Er zijn altijd mensen die zeggen “even snel” iets op te pikken in de winkel, waarmee zij rechtvaardigen dat zij op de invaliden parkeerplaats staan. En dan zijn er nog de mensen die hun auto recht voor de oprijheuvel parkeren, zodat jij er niet door kunt.
En soms zijn mensen zelf het obstakel. Ze gaan ineens recht voor je neus stil staan en hebben niet in de gaten dat ze even een stapje opzij moeten doen om jou er door te laten. Of zetten winkelwagentjes of persoonlijke spullen in de weg. Wees niet bang er iets van te zeggen en te vragen of zij uit de weg willen gaan.
2. Gevraagd worden trucjes met je rolstoel te doen
Het doen van een wheelie is gewoon handig. Met een wheelie kun je obstakels zoals kleine trapjes, stoepranden en andere hobbels nemen. Maar veel mensen zien het alleen als een gave truc. Je kunt gevraagd worden je kunsten keer op keer te laten zien om anderen te amuseren.
Sommige mensen vinden het overigens juist leuk om hun trucjes te laten zien en maken er een hele show van. Maar als je je er niet goed bij voelt, wees dan gewoon eerlijk tegen je vrienden familie. Het is prima om een verzoek af te wijzen. En je moet zeker geen trucs proberen die je (nog) niet onder de knie hebt.
Uiteindelijk ben jij degene die bepaalt wat je wilt doen. En als dat de ene dag een ja en de andere dag een nee betekent, dan is dat prima. Je kunt immers gewoon zeggen: “Vandaag niet.”
3. Dezelfde grappen aanhoren
Het zien van iemand in een rolstoel zorgt bij sommige mensen voor een oncomfortabel gevoel. Om de spanning te doorbreken of het ijs te breken beginnen ze daarom nogal eens meteen grap. Maar de grappen zijn vaak hetzelfde. Wat dacht je bijvoorbeeld van…
· Heb je wel een rijbewijs voor dat ding?
· Ik denk dat je te hard rijdt.
· Wow! Je bent zo snel dat ik je niet eens aan zag komen!
· Is dit geen parkeervrije zone?
Wanneer mensen deze grappen maken, kun je simpelweg lachen en van onderwerp veranderen of je kunt ervoor kiezen ze te zeggen dat deze grappen voor jou niet grappig zijn.
4. Oneindig veel vragen beantwoorden
Mensen zijn doorgaans gefascineerd door dingen die anders zijn. Ze begrijpen niet hoe jij bepaalde dingen doet of hoe je je omgeving hebt aangepast. Het is prima als mensen er meer over willen weten, maar het constant beantwoorden van vragen kan vervelend worden.
Bedenk dat de meeste mensen het goed bedoelen. Maar je bent niet verplicht om iemands vragen te beantwoorden. Soms, wanneer je de vraag wel wilt beantwoorden, maar de vraagstelling niet goed vindt, helpt het om de vraag anders te formuleren in je antwoord.
Er zijn ook vragen die simpelweg niet gepast zijn om wie dan ook te stellen, of het nu gaat om een rolstoelgebruiker of niet. Het beantwoorden van nieuwsgierige vragen over je privé leven, liefdesleven of mentale kwaliteiten kun je prima weigeren.
Deze vier situaties zijn frustrerend, maar bijna onvermijdelijk. Praat eens met andere rolstoelgebruikers als je hulp nodig hebt over hoe hier mee om te gaan. Je kunt ook proberen het te beschrijven. Het zien van dingen op papier kan je helpen je gedachten te organiseren en je woorden te vinden voor de volgende keer wanneer een vervelende situatie zich voordoet.
Schrijver: Annie Beth Donahue is professioneel schrijver met een focus op gezondheid en beperkingen www.anniebethdonahue.com.