Vijf gezonde tips die voor iedere rolstoelgebruiker handig zijn
Vele (zo niet alle) tips in deze blog zijn handig voor iedere lezer – niet alleen voor rolstoelgebruikers.
Maar het feit dat het gebruik van een rolstoel vaak gezondheidscomplicaties geeft, maakt dat het voor deze groep lezers nog belangrijker is. Hier zijn vijf tips die je algehele gezondheid als rolstoelgebruiker kunnen verbeteren.
1- Stretchen
Het is vanzelfsprekend dat stretchen heel goed kan zijn voor je gewrichten, spieren en misschien zelfs je interne organen. Als rolstoelgebruiker onderwerp je je lichaam wellicht dagelijks aan het zitten in een vaste positie – iets dat niet bevorderlijk is voor je lijf. Stretchen kan vaak helpen om wat spanning en stress op je lichaam te verminderen, zeker als je niet onafhankelijk op kunt staan.
Stretchen kan ook helpen als je je eigen rolstoel rolt. De constante spanning op je gewrichten en spieren van het voortbewegen van je rolstoel, kan op latere leeftijd tot pijnklachten leiden. Dus denk eraan om elke dag je spieren los te maken en te stretchen.
2- Eetgewoontes
Mensen letten niet vaak genoeg op hun eetgewoontes en met ziektes als kanker en diabetes die wild om zich heen grijpen, is het vandaag de dag erg belangrijk om op te letten wat we in ons lichaam stoppen.
Er zijn veel verschillende dieetplannen en er is er geen één die geschikt is voor iedereen. Het is daarom belangrijk om uit te proberen wat het beste werkt voor jou en tegelijkertijd geïnformeerd te blijven over voortschrijdend inzicht op het gebied van gezonde voeding. “Met mate” is hierbij het toverwoord, zoals dat voor zo ongeveer alles geldt.
3- Vermijd drukplekken / decubitus
Drukplekken kunnen enorm vervelend zijn en kunnen je voor langere tijd uitschakelen of aan bed gekluisterd houden. Erger nog, ze kunnen levensbedreigend zijn als er een infectie bij optreedt. Een handige tip om je te helpen drukplekken te voorkomen is om, indien mogelijk, regelmatig van zitpositie te veranderen. Als jij jezelf niet kunt verplaatsen in je rolstoel, zoek dan naar mogelijke assistentie bij deze handeling, zodat je minstens eens per uur van houding kunt veranderen. Gewoon om de druk op sommige plekken van je lichaam te verlichten.
Een andere goede tip om decubitus te voorkomen is het gebruik van een drukverlagend zitkussen in je rolstoel. Dit is niet alleen erg comfortabel, maar kan ook die vervelende drukplekken tegengaan.
Een voorbeeld van een drukverlagend zitkussen vind je hier.
4- Oefeningen doen
Iedereen weet dat het doen van oefeningen één van de hoofdpijlers is als het gaat om een gezonde leefstijl. Het doen van oefeningen is niet alleen goed voor je hart en je vatensysteem. Het is ook geweldig voor je mentale gezondheid en kan bijdragen aan de strijd tegen depressie of angsten. De lichamelijke mogelijkheden van iedereen zijn anders, maar er is altijd een sportmogelijkheid die aan iemands capaciteiten kan voldoen.
5- Drinken
Tot slot, voldoende drinken kan ook helpen je algehele mentale en fysieke gezondheid te verbeteren. Hierop aansluitend, het overschakelen van bruisende drankjes naar water kan bovendien bijdragen aan bijvoorbeeld gewichtsverlies.
Het regelmatig aanvullen van je vloeistof niveau kan ook helpen bij ziekte. Als je de pech hebt een virus of infectie te hebben, kan het drinken van voldoende water bijdragen aan een sneller herstelproces.
Hopelijk heb je iets aan deze tips – onthoud dat iedereen anders is en dat niet alles wat je leest op jou van toepassing zal zijn. Het gaat erom dat je je eigen lichaam kent en ontdekt wat in jouw situatie het beste werkt. Succes en… blijf gezond!